FUNDAȚIA MÂINE VA FI MAI BINE fondată în anul 2016 are ca scop, printre altele, de a contribui la îmbunătățirea stării de sănătate a cetățenilor români.
Anul 2020 a reprezentat și încă reprezintă o încercare grea pentru România. Pandemia de COVID-19, provocată de virusul SARS-Cov 2 a generat o criză multiplă în societatea românească, de sănătate, socială și eonomică. Un virus nou, pentru care nu există încă un vaccin sau antidot a creat o presiune enormă pe societatea românească în special prin efectele asupra sistemului de sănătate și prin efectul psihologic devastator în rândul populației.
O posibilă soluție pentru tratamentul unor cazuri de COVID-19 este transfuzia cu plasmă convalescentă, adică prelevată de la persoane care s-au vindecat de boală dezvoltând anticorpi care se regăsesc în plasmă.
Doctorul Virgil Musta explica cum funcționează acest tratament:
- o persoană care face boala Covid-19 dezvoltă anticorpi la coronavirus. Aceștia sunt stocați în plasmă.⇒ din sângele persoanei respective se poate extrage plasma cu acești anticorpi. Plasma este acea parte lichidă a sângelui care transportă prin organism proteine, nutrienți, enzime sau pur și simplu apă, prin corp. Separată de sânge, ea are o culoare gălbuie.
- ulterior, plasma cu anticorpi este folosită prin transfuzie la alți pacienți bolnavi de Covid-19, care beneficiază astfel de anticorpii produși deja de organismele altor pacienți.
Plasma se poate obține prin două metode: fie este folosit un aparat special de plasmafereză, prin care plasma este separată de sânge, iar trombocitele și celulele roșii sunt redate donatorului, fie se face donarea clasică de sânge, iar plasma este separată ulterior.
Un fapt îngrijorător este însă numărul redus de donatori de plasmă până în prezent doar în jur de 600 de persoane devenind donatori, dintre aproximativ 40.000 care s-ar califica pentru această calitate.
Fundația noastră își propune să îi ajute pe cei care acceptă să doneze fie plasmă, fie sânge total încercând astfel să compenseze atât suferința prin care au trecut, cât și să încurajeze adoptarea acestei nobile atitudini de umanism, generozitate și răspundere civică.Cei care donează, sunt niște eroi, deoarece oferă viață din sângele lor și merită tratați ca atare.
Campania se va desfășura până la sfârșitul lunii noiembrie, sau până la epuizarea bugetului de 1.000.000 lei aprobat de conducerea fundației, dacă aceast intervine mai devreme.
Ajutorul este de 1.000 lei de persoană și modul de înscriere în campanie și de accedere la ajutorul promis, este descris în Regulamentul campaniei, pe care îl găsiți aici.