Sunt peste 20 de ani de când specialiștii în resurse umane avertizau că au trecut vremurile în care stimularea angajatului ”doar” prin recompense financiare era suficientă. Conform studiului realizat de Undelucram.ro, cea mai mare platformă dedicată angajaților din România, companiile oferă în primul rând prime și alte beneficii gen tichete de masă și vouchere de vacanță ce sunt până la urmă o altă formă de bonificare salarială. Sunt oare banii un bun stimulent pentru a motiva angajații în a atinge rezultatele dorite de companii?
Banii poate nu reușesc să motiveze oamenii, însă atunci când sunt prea puțini, ei pot deveni un demotivator puternic. Aspectele financiare alături de condițiile de muncă și natura activității sunt factorii de motivare igienici . Dacă nevoile care-i determină nu sunt satisfăcute, riscăm să avem angajați demotivați, o fidelizare redusă a acestora și în consecință, o fluctuație mare de personal.
Paradoxul este că deși dacă factorii de igienă demotivează când nu sunt la nivelul dorit, odată satisfăcuți ei nu motivează. Cu alte cuvinte pentru a vorbi despre o strategie de motivare a angajaților, e de dorit să țintim spre altceva, spre a găsi ce anume animă indivizii din interior și îi cointeresează în atingerea performanțelor propuse.
Adevărații factori motivatori sunt cei ce contribuie la satisfacerea nevoilor superioare pe care oamenii le au în mod natural (odată ce își satisfac nevoile de bază): apartenență, stimă de sine și propria dezvoltare. De aceea e cazul să se pună accent în mod diferit pe motivație în funcție de categoria din care fac parte angajații și nivelul de trai general al țării. Asta însă nu înseamnă că nu putem vorbi despre motivație decât când ne adresăm unor categorii avantajate. Felul în care oamenii își consideră satisfăcute nevoile inferioare pentru a se axa apoi pe cele superioare este unic. Doar astfel se explică rezultatele unui amplu studiu în care muncitorii din fabrică s-au dovedit mai motivați de nevoi superioare decât cei aflați la conducere ce doreau doar mai mulți bani.
Conform studiului realizat de Undelucram.ro, majoritatea companiilor oferă aceste pachete de prime, tichete de masă, vouchere pentru vacanță și abonamente medicale, astfel încât ele e posibil să fi devenit parte din ”pachetul de bază”, fără de care angajatul ar fi demotivat. Doar ceeea ce face o companie în plus, poate să intre în categoria strategiilor de motivare. Și aici e nevoie de o abordare personalizată. Dacă este complicat sau prea costisitor să folosim chestionare pentru toți angajații, putem utiliza statistici naționale pentru a identifica atât eventualele nemulțumiri cât și dorințele angajaților. Scanând mai multe studii de specialitate am ales 3 elemente pe care angajații și le doresc și simt că le lipsesc și care i-ar motiva dacă ar fi introduse. Acestea sunt, în ordine aleatorie: 1.feed-back și recunoaștere, 2. oportunități de dezvoltare personală și profesională și 3. Standarde clare pentru evaluare/avansare în carieră.
În concluzie, s-ar putea să ne coste mai scump să păstrăm angajații, dar să nu fie nevoie decât de strategii creative și o abordare diferită pentru a îi motiva cu adevărat. Rețetele copiate de la alte companii vor avea cel mai probabil rezultate mediocre, ceea ce funcționează cu adevărat este cunoașterea profilului propriilor angajați și ieșirea din zona de confort pentru a experimenta ce funcționează cu adevărat pentru a îi cointeresa astfel încât să se implice. Când vine vorba de motivație, detaliile legate de atitudinea managerilor, regulile de ordine interioară aliniate la cererile angajaților sau o mai bună comunicare sunt cele ce pot face diferența!